Iets over de fotograaf

Al op vroege leeftijd mocht ik kennis maken met fotografie, en dan gelijk al met middenformaat! Weliswaar had ik niet veel zakgeld om foto’s te laten ontwikkelen en af te drukken, maar als zesjarige ben je al snel tevreden!

Agfa Clack
Uiteraard toen nog in zwartwit

Uit nostalgische overwegingen kocht ik later een Rollei, wederom een middenformaat. Het idee dat grote namen ook met dit soort toestellen de mooiste beelden wisten te produceren, sprak mij enorm aan.Woningfotografie, interieur, verkoopklaar

Op 15-jarige leeftijd kwam ik in aanraking met een Single Lens Reflex (SLR) camera, een Canon A-1 en een wereld ging voor mij open: Lichtmeting, visueel ondersteunde (handmatige) scherpstelling, 35 mm-formaat, allemaal zaken die het eenvoudiger maken om op de belangrijkere zaken te blijven letten.

Woningfotografie, interieur, verkoopklaar

Dit was voor mij ook de eerste kennismaking met het werken in een donkere kamer, het zelf ontwikkelen van negatieven en het zelf afdrukken van zwart-wit foto’s.

Mijn eerste salaris ging op aan een Olympus OM-2, ook een 35mm-formaat SLR camera. De navolgende salarissen gingen op aan lenzen en andere toebehoren!

Tegenwoordig werk ik met Canon, eigenlijk een onbewuste keuze. Omdat het de wereldleider is op het gebied van Digital Single Lens Reflex camera’s, is er een uitgebreid netwerk aan ondersteuning en dat biedt mij de grootste zekerheid dat de techniek mij niet in de steek zal laten waardoor de opdrachtgever de meeste service kan ontvangen.

Interieurfotografie in uitvoering

Graag denk ik dat de camera slechts een gereedschap is en dat zaken als compositie, spelen met licht, het verhaal dat verbeeld wordt en het correct nabewerken veel belangrijker zijn dan de camera zelf. Toch blijft het altijd een strijd om de aankoop van nieuwere spullen uit te stellen!

Karaktereigenschappen

In principe is alles verklaarbaar, maar soms is die verklaring lastig te vinden. Precies die zoektocht maakt het voor mij een uitdaging om toch een onderscheidend resultaat te produceren.

Die kernwaarde zorgt er voor mij voor dat ik altijd op zoek ben naar verdere ontwikkeling en altijd aan het onderzoeken ben of er nog verbetering mogelijk is. Soms gaat dat over hele kleine zaken, maar soms ook over fundamentele aspecten.

Visie op fotografie

Geredeneerd vanuit het vakgebied zijn er al vele verschillende en soms diepgaande filosofische benaderingen van het belang van fotografie gemaakt. Voor mij is de benadering vanuit de opdrachtgever het belangrijkst: Wat heeft de klant aan dit product?

Dat houdt voor mij in dat de foto’s de woningverkoop zo veel mogelijk moeten ondersteunen. Daarnaast moet het proces van het maken en publiceren van de foto’s zo min mogelijk hinder voor alle partijen geven.

Visie op ondernemen

Het verlenen van diensten komt er op neer om meerwaarde voor de klant te realiseren. Omdat elke opdrachtgever anders is en iets anders wil, is het steeds weer een uitdaging om goed te bepalen waarmee de opdrachtgever het beste geholpen is. Hierdoor is elke opdracht weer anders en zijn weer andere eigenschappen nodig. Dat is wat voor mij het ondernemen zo aantrekkelijk maakt.

Visie op de klant

Het basisprincipe van willekeurig welk bedrijf is altijd en overal hetzelfde: De klant is de belangrijkste speler! Bij alles wat er dus gedaan wordt, moet altijd meerwaarde voor de opdrachtgever ontstaan. Daarom zijn onze producten altijd in ontwikkeling want elke opdrachtgever heeft een ander wensenlijstje.

Die gedachte is ook de belangrijkste reden om styling en fotografie in één bedrijf te combineren. Hierdoor worden veel zorgen bij de opdrachtgever weggenomen. Een ander onderscheidend aspect is dat de fotograaf niet alleen foto’s komt maken, maar ook een verlengstuk van het bedrijf is. In tegenstelling tot andere fotografen is er bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid om nog enkele minuten aan ‘last minute’ opruim- of schoonmaakwerkzaamheden te besteden!